Настоятель монастиря

настоятель Гурбівського монастиря ієромонах Нифонт

Настоятель Гурбівського Свято-Воскресеньського чоловічого монастиря на повстанських могилах ієромонах Нифонт

Першим намісником Гурбенського монастиря був ігумен Антоній (Король Олександр). Отець Антоній народився у липні 1982 року в смт. Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. Закінчив Львівську духовну академію. Кажуть, це була людина, наділена особливою аурою. Проте недовгим був земний шлях о.Антонія, який перервався у липні 2006 року при загадкових обставинах. Могила ігумена знаходиться на території Гурбенського монастиря.
З серпня 2006 року настоятелем монастиря на Гурбах є ієромонах Нифонт (Володимир Карпінський), інтерв”ю з яким ми пропонуємо Вашій увазі.

Отче, розкажіть, будь ласка, як давно Ви у Гурбенському монастирі? На якій стадії його будівництво?

На Гурби у Свято-Воскресенський монастир я прийшов у серпні 2006 року. На той час монастир уже був діючим. Але загинув намісник монастиря і на сороковий день, щоб не переривалася молитва на цьому святому місці, я, по благословенню Владики Євсевія, пішов із Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких могилах у Гурбенський монастир. На той час була побудована лише будівля монастиря, причому не повністю. Господарських будівель не було ніяких. Саме перше з чого я почав, це побудував погреб-овочесховище. У цьому мені допомагали семінаристи з Рівненської духовної семінарії. На той час ректором там був отець Ігор Швець. У наступному році з Божою допомогою розпочалось будівництво надвірних прибудов: майстерні, яка на сьогодні вже завершена, дровітні, складу тощо. Важливо було укріпити подвір’я монастиря, адже він побудований на піщаному пагорбі. Навіть у Святому Письмі говориться, що будівля, побудована на піску, є недовговічною. Вже в цьому році в монастирі розпочалася капітальна реконструкція. Проведено ремонт другого поверху, встановлено над храмом купол та хрест. На даний час реконструкція майже завершена, залишились лише штукатурні роботи. Паралельно з цими роботами, за допомогою членів братства Іоана Богослова Свято-Успенського храму м. Здолбунова було розчищено джерело, яке розташоване близько кілометра від монастиря. У минулому році разом з протоієреєм Тарасом на свято Великомучениці Варвари ми це джерело освятили.

Отче Нифонте, уже багато зроблено, проте багато роботи ще попереду. Хто Вам допомагає у розбудові святині фізично, фінансово? Чи є допомога, зокрема, від єпархії, духовної семінарії?

Фізично допомагають, в першу чергу, братчики з братства Іоана Богослова Здолбунівського Свято-Успенського храму. Як я вже говорив, коли ректором духовної семінарії був отець Ігор Швець, до мене на послух постійно приїжджали семінаристи. Улітку вони в Гурбенсьому монастирі практику проходили. Але останні два роки, зі зміною ректора семінарії, змінилося й відношення до нашого монастиря: семінаристів до мене не відправляють. Щодо грошової допомоги, то вона надходить від підприємців, частково від влади. Причому допомагають люди не лише з Рівненщини, а й з Києва, Харкова, Одеси, Полтави, інших міст…

Знаю, що зараз освітні заклади нашого району зібрали певну суму на розбудову монастиря…

Так, це Здолбунівське районне Товариство «Просвіта» імені Шевченка посприяло. Люди бачать, що кошти, які вони жертвують, як кажуть в народі, не йдуть на вітер, а вкладаються в святиню. У цьому році я освоїв понад сімдесят тисяч гривень. Прихід у мене незначний, але ж служба проводиться постійно. Та й паломники дуже часто приїжджають. Тому за допомоги добрих людей монастир розбудовується. Ще у старі часи у побудові церков брали участь переважно прості люди. Так само і в нас.

Отче Нифонте, зараз відкрито веб-сайт Гурбенського монастиря. Звідки така ідея?

Запланувавши будівництво церкви на Гурбах, я побачив, що за ті кошти, які надходять, не можливо побудувати святиню. Один із паломників, який приїхав із-за кордону, висловив думку, що було б добре відкрити веб-сайт монастиря. Адже серед діаспори є братства вояків ОУН-УПА, які могли б допомогти. Можливо, серед них є хтось, хто брав участь у битві під Гурбами! Зв’язатися з такими людьми можна лише завдяки Інтернету.

На Вашу думку у Гурбенського монастиря є перспектива?

Свято-Воскресенський монастир у Гурбах діє, адже тут постійно лунає молитва до Бога. До мене надходять дзвінки з усієї України з проханням молитися за здоров’я, замовляються панахиди за спокій померлих. У монастирі служаться акафісти, літургії, молебні тощо. Тобто Слово Боже звучить постійно. І звучатиме!

Одна людина мене так само запитала: «А яка перспектива Гурбенського монастиря? Для чого ви взялися за таке будівництво?» Я відповів теж запитанням: а хіба монастирі будуються з перспективою? Монастирі відкриваються для молитви, для Бога, для людей! У випадку монастиря в Гурбах – це й пам’ять та молитва за тими, хто відстоював незалежність своєї землі, свою мову та церкву власною кров’ю. Якщо ми не побудуємо тут церкву, не поставимо дзвін, не почнемо будити цим дзвоном в душах людей пам’яті, то ми втрачатимемо історію свою. А хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Отче, дякую Вам за розмову…

Дякую. Насамкінець хочу звернутися до усіх, щоб приїжджали у Гурбенський монастир, телефонували мені (тел. отця Нифонта: 067 883 07 59 – ред.), зверталися в тяжку хвилину, адже така хвилина буває у всіх. Я намагатимусь наставити на істину, а істина, як відомо, є Бог.

Розмову вів Сергій Кондрачук
06.12.2010 р.Б.

виступ о. Нифонта на відзначенні 66-ої річниці бою (06.04.2010)

8 коментарів до Настоятель монастиря

  1. Назар коментує:

    Хай Бог благословляє Вас отче на добру справу. Але по можливості треба служити частіше. Не тільки воскресну службу. І просити у Бога братію для монастиря. Спаси Вас Господи !

  2. Андрійко коментує:

    Ваша церква ніким не визнана а вияснюєте відносини в інтернеті ! Гріш вам ціна !

    • redaktor коментує:

      У своїй Церкві причащаюсь Тілом і Кров’ю Господа мого Ісуса Христа! Вибач Андрійко, але яке визнання ще потрібно. І будь пильним, бо і на Христа кричала юрба і гнала Його як невизнаного. Але невизнаного ким? світом… Тепер – про гріш і ціну: мені теж не подобаються вищенаведені коментарі (як і твій) але – не суди, бо (Послання апостола Якова)
      “2 Один лише законодавець і суддя, який може спасти й погубити. Ти ж хто такий, що судиш ближнього?”

  3. Юрій Шадий коментує:

    Слава Богу Брати і Сестри. Вітаю Вас з світлим празником Стрітення Господнього. Можна говорити багато, але не було б отця Нифонта у Гурбах, монастиря б теж не було. Нам усім треба молитися щоб Бог дав сили для отця Нифонта дочекатися боголюбивої братії.

  4. Сергій Кондрачук коментує:

    Багнюку про братів у Христі сюди ніхто не заливав. А те, що дехто дає не дуже доречні коментарі – не наша провина. Приємно, що сайт багатьом подобається, отже наша робота не марна…

  5. прот.Тарас коментує:

    Редакторе, не є гут “пересіювати” коментарі. Коли викидаєте- викидайте усі. А ще краще – зняти і статтю.

  6. наталя коментує:

    Благаю Господа милосердного всіх святих його Апостолів ,Ангелів і Архангелів про допомогу моїм дітям НАЗАРУ І РОМАНУ .Щоб Господь Бог наставив їх на шлях істинний ,праведний.Відкрив їм очі , розум і сердце.Запалив іскру милосердя і добра в їхніх сердцях, навернув в лоно церкви.
    Визволив від духа обману,байдужості і легковажності.Оберігав їх від всього злого і недоброго.Зіслав благодать Святого Духа на всі подальші роки їхнього життя.Подарував щастя , радість і спокій нашій сімї.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>